Klasik tahıl işlemesinde tahıllar değirmenlerde öğütülerek kullandığımız beyaz un haline gelir.
Ancak bu rafinasyon işlemleri sırasında tahılın endosperm kısmı, kepek ve ruşeym kısımlarından ayrılır. Yani sadece bu nişastalı kısımdan faydalanılır ve tahılın içerdiği besinler büyük ölçüde kaybedilir.
Tam tahıl ise (tahılın ruşeymi, endospermi ve kepeği birbirinden ayrılmadığı için) kompleks karbonhidrat, protein, lif (diyet posası), B vitaminleri, antioksidanlar, çinko, demir, bakır ve magnezyum gibi besinler açısından zengindir. Dolayısıyla, her zaman tam tahıldan yapılmış besinleri, rafine edilmiş tahıldan yapılan besinlere tercih ediniz.
Peki, tahılı oluşturan bu kısımların detaylı içeriği nedir?
Tahıl 3 kısımdan meydana gelir: Kepek, Endosperm ve Ruşeym (tohumun özü)
Kepek: Çok katmanlı dış kabuktur. B vitaminleri, lifler, mineraller. protein ve yararlı bitkisel öğeler olan fitokimyasallar gibi birçok besleyici maddeyi içerisinde barındırır.
Endosperm: Tahılın nişastalı kısmıdır. Bitkinin ana enerji deposudur, büyüyen tohum için besin sağlar. Karbonhidratlar, proteinler ve az miktarda vitamin ve mineral içerir.
Ruşeym: Zengin iç kısım olup bitki embriyosunu içeren, tahılın en küçük parçasıdır. Yağlar, çinko, demir, magnezyum gibi mineralleri; B ve E vitaminleriyle, yararlı bitkisel öğeler olan fitokimyasalları içerir.
Alışveriş yaparken tahıl içerikli gıdaların ambalaj bilgilerini okuyunuz.
“Tam tahıllı” ibaresinin olmasına dikkat ediniz.